fredag 7. mai 2010

07.mai - I Longyearbyen på Svalbard

De fleste deltakerne på toktet kom med fly fra Tromsø til Longyearbyen fredag 07.mai, for å komme tidsnok til starten på det offisielle programmet lørdag morgen.

Hvis du ikke har noe særlig kjennskap til Svalbard fra før, kan en liten introduksjon være en videosnutt fra Svalbard. Innholdet i snutten og musikken er fra filmen Orions belte, som ble spilt inn på Svalbard for noen år siden. En flytur over øygruppen gir også noen ideer om hvordan det ser ut der. Universitetenes museumsportal har mange historiske bilder fra Svalbard.

Lokale nyheter fra Svalbard finner du i Svalbardposten.

Kart over Svalbard. Steder med bosetting har rød skrift.Longyearbyen er Svalbards administrasjonssenter og ligger ved Isfjorden på øya Spitsbergen. Stedet har 2 075 innbyggere (mars 2007) og er en av verdens nordligste bosetninger.

Her er noen bilder fra Longyearbyen som ble tatt på en byvandring fredag ettermiddag


Våren er bare delvis kommet til Svalbard. I Longyearbyen er det fremdeles noe snø igjen, og det står snøscootere flere steder i sentrum av byen.


Svalbardreinen var å se i nærheten av sentrum, men ingen isbjørn denne gangen. Imidlertid var det en isbjørn på besøk i Longyearbyen for to uker siden.
 

Vi traff på noen barske hunder på vår byvandring, og her er en kar med et nytt hundehus.
Lance i Isfjorden på veg inn til kai i Longyearbyen, og det spektakulære bygget til Universitetet på Svalbard og Norsk Polarinstitutt.
Moderne bolighus i Longyearbyen.
Moderne bolighus i Longyearbyen. På stolpene er det tilkoplingsmuligheter for motorvarmer.
Hovedgaten i Longyearbyen. Bygningen til venstre er sykehuset i byen.
Svalbards største personbil.
Flere større bygg er under oppføring i Longyearbyen sentrum. I bakgrunnen til venstre på bildet er kirka.

Rester fra gammel gruvedrift i området

Longyearbyen sentrum
Etter byvandringen var det godt med en svømmetur i Longyearbyen svømmehall. Et relativt nytt anlegg med fin badstu og et flott 25-meters basseng.